İşte isim isim yeni kabine

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “ustalık kabinesi” olarak nitelediği 61. Hükümeti açıkladı. Eski kabineden Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yer bulamadığı kabineye, 6 yeni isim katıldı, 3 bakanın yeri değişti. Bir önceki kabinede yer alan 7 isim artık Bakanlar Kurulu’nda değil. İntihal suçu nedeniyle öğretim üyeliği mesleğinden çıkarılan, ölen madencilerin acı çekmeden öldüklerini anlatmak amacıyla “güzel öldüler” diyen, 1995’te yaptığı bir konuşmada laikliğe yönelik eleştirileri günlerce tartışılan Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanı oldu. Kurul ilk toplantısını bugün yapacak.

Twitter’da takip etmek için tıklayın

Başbakan Erdoğan, 61. Hükümet’in yeni kabinesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunmak için öğle saatlerinde Çankaya Köşkü’ne çıktı. Yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından Köşk’ten ayrılarak Başbakanlık Yeni Bina’ya gelen Erdoğan yeni kabineyi açıkladı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
6 yeni isim, 3 yer değişikliği, 3 çizik
Buna göre, Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ Başbakan Yardımcısı, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Erdoğan Bayraktar Çevre ve Şehircilik Bakanı, Samsun Milletvekili Suat Kılıç Gençlik ve Spor Bakanı, Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin İçişleri Bakanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanı oldu.
Faruk Nafiz Özak, Nimet Çubukçu ve Vecdi Gönül ise yeni kabinede yer bulamadı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in TBMM Başkanı olması, eski Devlet bakanları Selma Aliye Kavaf ile Mehmet Aydın’ın tekrar milletvekili adayı gösterilmemesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın kapatılması ile açıkta kalan Mustafa Demir’in kabineye girememesi ile birlikte yeni kabineye giremeyen isim sayısı 7’ye çıktı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcılığı’na, Devlet Bakanı Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de Milli Eğitim Bakanlığı’na kaydırıldı. Yeni kabine ve bakanların özgeçmişleri şöyle:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: 26 Şubat 1954’te İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. AKP Kurucular Kurulu üyesi oldu ve Kurucu Genel Başkanı seçildi. 22. Dönem Siirt, 23. Dönem İstanbul Milletvekili. 59. Hükümet’te Başbakanlık görevini yürüttü. 60. Hükümet’te ikinci kez Başbakanlık görevini üstlendi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: 25 Mayıs 1948’de Bursa’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. AKP Kurucu Üyesi oldu. 20, 21, 22. ve 23. Dönem Manisa Milletvekili. 22. Dönem’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. 60. Hükümet’te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine atandı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: 4 Nisan 1967’de Ankara’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını Northwestern Üniversitesi Kellogg School of Management’da işletme dalında tamamladı. AKP kurucu üyesi oldu. 22. ve 23. Dönem Ankara Milletvekili. 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı görevini yürüttü. Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere Başmüzakereci olarak atandı. 60. Hükümet’te Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: 1 Nisan 1947’de Kırıkkale Keskin’de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Erzurum Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. 22. ve 23. Dönem Ankara Milletvekili. 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı yaptı. 60. Hükümet’te İçişleri Bakanlığı görevine getirildi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: 1 Nisan 1965’te Yozgat Akdağmadeni’nde doğdu. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalı’nda tamamladı. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Serbest avukat olarak çalıştı. 22. ve 23. Dönem Yozgat Milletvekili olan Bozdağ, AKP Grup Başkanvekilliğini yürütüyordu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: 1959 yılında Konya’nın Taşkent ilçesinde doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nin “Ekonomi” ve “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” bölümlerini çift ana dal programıyla (ÇAP) bitirdi. 1 Mayıs 2009’da, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak TBMM dışından atandı. Davutoğlu, 24. Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM’ye girdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: 20 Aralık 1955’te Erzincan Refahiye’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisansını aynı fakültede tamamladı. AKP Kurucular Kurulu Üyesi oldu. 22. Dönem İstanbul, 23. Dönem Erzincan Milletvekili. 58 ve 59. Hükümetlerde Ulaştırma Bakanlığı yaptı. 60. Hükümet’te yeniden Ulaştırma Bakanı oldu. Yıldırım bu göreve 4. kez getirilen ilk bakan oldu.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: 1 Nisan 1967’de Bingöl’de doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Yüksek lisansını ABD Denver Üniversitesi uluslararası ilişkilerde; doktorasını Bilkent Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetiminde tamamladı. 23. Dönem Bingöl Milletvekili. 60. Hükümet’te Devlet Bakanlığı görevine atandı.
AB Bakanı Egemen Bağış: 23 Nisan 1970’te Bingöl’de doğdu. The Baruch College of The City University of New York İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede kamu yönetimi alanında yaptı. 22. ve 23. Dönem İstanbul Milletvekili. 60. Hükümet’te Devlet Bakanı ve Başmüzareci görevine getirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Trabzon’un Of İlçesi’nde doğdu. İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans derecesi aldı. Aralık 2002-Mart 2011 tarihleri arasında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: 1 Mart 1947’de Ordu’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 16.(V) Dönem Ordu, 23. Dönem İstanbul Milletvekili. 60. Hükümet’te Kültür ve Turizm Bakanı oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: 17 Ocak 1956’da Artvin Yusufeli’nde doğdu. Bursa Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirdi. Yıldız Üniversitesine bağlı Kocaeli İşletme Enstitüsü’nde iki yıl işletme eğitimi gördü. AKP Kurucular Kurulu Üyesi oldu. 21, 22. ve 23. Dönem Bursa Milletvekili. 60. Hükümet’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atandı. Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanlığı görevine getirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin: 20 Haziran 1966’da Gaziantep’te doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. 22. ve 23. Dönem Gaziantep Milletvekili. 22. Dönem’de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği görevinde bulundu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: 23 Mayıs 1952’de Rize Çayeli’nde doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. AKP Kurucu Üyesi oldu. Genel Başkan Avukatı ve Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı. 22. ve 23. Dönem İstanbul Milletvekili. 60. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: 1 Ocak 1967’de Batman Arıca’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisansını İngiltere’de University of Exeter’de tamamladı. ABD Büyükelçiliği’nde ve Deutsche Menkul Kıymetlerde kıdemli ekonomist olarak çalıştı. 23. Dönem Gaziantep Milletvekili. 60. Hükümet’te Devlet Bakanlığı görevine atandı. Hükümette yapılan değişiklikte, Maliye Bakanlığı görevine getirildi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin: 6 Temmuz 1964’te Antakya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. AKP Kurucu Üyesi oldu. 22. ve 23. Dönem Hatay Milletvekili. 60. Hükümet’te Adalet Bakanlığı görevine atandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç: 23 Temmuz 1972’de Samsun’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Dünya Radyo, Kanal 7, NTV ve Kanal D görev yaptı. 22. Dönem Samsun Milletvekili. AKP Grup Başkanvekilliği görevinde bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: 3 Nisan 1962’de Yozgat Devecipınar’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. 22. ve 23. Dönem Kayseri Milletvekili. 60. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevine atandı.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: 1961 yılında Sivas’ın Gürün ilçesinde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Yüksek Okulu Makine Bölümü’nden 1982 yılında; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’den 1987 yılında mezun oldu. 2002 yılında Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atandı. 12 Haziran seçimlerinde Sivas’tan AKP milletvekili oldu.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin: 1956 yılında Ordu’da doğdu. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1989 yılında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi oldu. 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atandı. AKP’nin kurucuları arasında yer alan Şahin, 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde milletvekili olarak parlamentoda görev aldı. AKP Genel Sekreterliği görevinde bulundu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: 14 Eylül 1962’de İzmit Çınarlı’da doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 22. ve 23. Dönem Kocaeli Milletvekili. 60. Hükümet’te Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevine atandı.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer: 10 Eylül 1956’da Karaman’da doğdu. Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde; 1980 yılında Yüksek Lisans Programını, 1984 yılında da Doktora programını tamamladı.1988 yılında Doçent, 1994 yılında da Profesör oldu. 1994-1997’de üniversitedeki görevlerin yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Başdanışmanlık yaptı. 2005’te YÖK Genel Kurulu, Ömer Dinçer hakkında “İşletme Yönetimine Giriş isimli kitabında aşırma yaptığı” gerekçesiyle, “üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası” verdi. 2008’de Ankara 1. İdare Mahkemesi “intihal gerçekleşmiştir” hükmü ile Ömer Dinçer’in, YÖK tarafından “intihal” yaptığına ilişkin verdiği karara yaptığı itirazı reddetti. Bir dönem Türkiye’nin gündemine oturan maden kazalarında yaşamını yitiren işçilerin acı çekmeden öldüklerini anlatmak için “güzel öldüler” diyen Dinçer, laikliği hedef aldığı 1995’teki konuşması nedeniyle de günlerce tartışılmıştı. Dinçer, konuşmasında “Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğu sırada ortaya atılan Cumhuriyet ilkesinin zayıfladığını ve işlevini kaybettiğini görüyoruz. Halk için ve halk adına yönetim diye tabir edilen Cumhuriyet kavramının aslında artık bizim için çok fazla bir mana ifade etmediğini söylememiz de mümkündür. Türkiye’de Cumhuriyet ilkesinin, yerini katılımcı bir yönetime devretmesi gerektiği ve nihayet laiklik ilkesinin yerinin İslam ile bütünleşmesinin gerekli olduğu kanaatini taşıyorum” demişti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: 8 Mayıs 1960’ta Erzurum’da doğdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 22. ve 23. Dönem Erzurum Milletvekili. 58 ve 59. Hükümetlerde Sağlık Bakanlığı yaptı. 60. Hükümet’te yeniden Sağlık Bakanlığı görevine atandı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: 18 Ağustos 1948’de Afyonkarahisar Şuhut’ta doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Doktorasını İTÜ’de tamamladı. 1984’de doçent, 1991’de profesör oldu. İSKİ Genel Müdürlüğü, İSTAÇ, KİPTAŞ, BİMTAŞ, HAMİDİYE, İSFALT AŞ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ’de Yönetim Kurulu Başkanlığı, İGDAŞ’da Yönetim Kurulu Üyeliği ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptı. 60. Hükümet’te Çevre ve Orman Bakanlığı görevini üstlendi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: 15 Kasım 1957’de Muş’ta doğdu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Sanayici olarak çalıştı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde üç dönem Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 23. Dönem Ankara Milletvekili. 60. Hükümet’te Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak atandı. Hükümette yapılan değişiklikte, Devlet Bakanlığı görevine getirildi.
MSB Yardımcısı sivil olacak
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bakan yardımcıları konusunda da çalışmalarının hızla sürdüğünü belirterek, Milli Savunma Bakanlığı için ihdas edilecek bakan yardımcısının “sivil” olacağını söyledi.

About firatkozok

Cumhuriyet Gazetesi Cumhurbaşkanlığı - Başbakanlık Muhabiri
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Responses to İşte isim isim yeni kabine

  1. Geri bildirim: 14 bin ayakta enkaz! |

Yorum bırakın